paletli raf mı daha verimli? Elbette bu sorunun kullanıcıdan kullanıcıya göre değişiklik göstermekle birlikte, paletli raflar veya zemine istifleme ile ilgili bazı gerçekler var. Bugünkü makalemizde sizlere farklı paletli raf sistemleriyle ilgili temel bilgileri aktarmak, zemine istifleme ve bunların avantaj ve dezavantajlarını paylaşmak istiyoruz. Rafex Raf Sistemleri olarak doğru raf sistemi seçiminin önemini biliyoruz ve bu sebeple raf sistemleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz.
Zemine İstifleme
Zemine istifleme yöntemini kullanan depolar, genellikle paletleri zemine düzgün bir sıralama ile yerleştirmektedir. Farklı depolarda değişiklik gösterse de, palet sıraları depo alanının elverdiği kadar derin olabilmektedir. Şayet istiflediğiniz ürünleri üst üste yerleştirebiliyorsanız, depo yüksekliğinin ve elleçleme aracının elverdiği yükseklikte istif yaparak, alandan tasarruf edebilirsiniz. Ancak zemine istifleme yöntemi Son Giren İlk Çıkar prensibine uygun bir sistemdir.
Zemine istifleme yönteminin avantaj ve dezavantajlarına göz atacak olursak;
Avantajlar
Dezavantajlar
Paletli raf sistemleri arasında depolarda en yaygın kullanılan Sırt sırta Raf Sistemi dir. Sırt sırta raf sistemi, temel olarak dikey taşıyıcı ayak ve yatay taşıyıcı traverslerden oluşmaktadır. Her travers katı istiflenecek paletleri taşımaktadır. Bu sistemde iki ayak arasında (raf modüllerinde) birden fazla travers katı bulunmaktadır.
Avantajlar
Dezavantajlar:
Drive In ve Drive Through Raf Sistemi (İçine Girilebilir ve İçinden Geçişli)
Drive in raf sistemi deponuzu ve depolama alanınızı maksimize etmek için kullanılan verimli ve uygun bir raf sistemidir. Raflar bir kanal oluşturarak, paletler bu kanallarda ard arda istiflenmektedir. Drive in raf sisteminde Son Giren İlk Çıkar prensibi uygulanmaktadır. Diğer tarafta Drive Through raf sisteminde İlk Giren İlk Çıkar prensibi uygulanmaktadır. Ancak ülkemizin deprem bölgesinde olması sebebiyle ve raf sistemleri arasında en az stabil raf konstrüksiyonu olduğundan, stabilite sağlamak amacıyla, bloklarda stabilizasyon kanalları oluşturmak gereklidir. Bu da bir blokta belli kanalların istifleme için kullanılamayacağı anlamına gelmektedir.
Avantajlar
Dezavantajlar
Push Back Raf Sistemi (Geri İtişli Raf)
Geri itişli (push back) raf sistemi, içine girilebilir raf sisteminde olduğu gibi derinlemesine depolama yapılmasına olanak veren yüksek yoğunluklu depolama sunan bir sistemidir. Push back rafları envanter rotasyonu sağlarken, aynı zamanda ürünlerin görünürlüğünü artırmak için çok uygundur. Drive in raflardaki gibi push back raflarda da Son Giren İlk Çıkar prensibi uygulanmaktadır.
Dezavantajlar
Aslında zemin istifleme mi paletli raf mı diye sorduğunuzda bunun kolay bir cevabı yoktur. Her sistem kendi içerisinde artı ve eksileri bulundurmaktadır. Zemine istifleme ekonomik olarak daha mantıklı olsa da, depoda gerekli alan daha fazla olup bir sürü yer kaplamaktadır. Paletli raf ilk etapta yatırım olarak daha maliyetli gözükse de, uzun vade de, daha etkin depo işletmesi ve daha iyi stok kontrolü için depolarda en iyi çözüm olduğunu kanıtlamaktadır.