DEPO RAFI

Depo Rafı

durumunda ise işinizi tam aksine zorlaştırabilmektedirler. Bu yazımızda yapılan belli başlı hataları ve püf noktaları ele alacağız.

Depo rafı; hayatımıza gireli çok uzun yıllar oldu. Çok eski tarihte depo rafları, kaynaklı şekilde ve sıcak profillerle üretilmekteydi. Gün geçtikçe maliyetlerin azaltılması ve daha hızlı kurulum kriterleri imalatçıları yenilikçi çözümler aramaya itti.

Sıcak çekme profillerden, ince cidarlı soğuk çekme perfore edilmiş profillere dönüldü. Böylelikle uygulamadaki çelik sarfiyatı azaltıldı ve kurulum kolaylığı sağlanmış oldu, ayrıca beraberinde getirdiği maliyet avantajı da yadsınamaz boyutlardadır.

Depo rafı ayak profili

Depo rafı, günümüzde elektrostatik toz boya yöntemiyle kaplama yapılarak kullanılmaktadır. Soğuk hava depolarında ise daldırma galvaniz ve pregalvaniz malzemeler kullanılmaktadır. 200 C° ısıda fırınlanmış elektrostatik toz boya malzeme yüzeyine homojen dağılarak uzun vadede korumayı arttırmaktadır. Tabi bu noktada tek önemli şey boya ve fırınlama işlemi değildir. Malzemenin boya işlemine iyi hazırlanmış olması gereklidir. Boya öncesi kimyasal havuzlarında kullanılan kimyasallar bu noktada önemini göstermektedirler. Toz boyanın yüzeydeki tutuculuğuna, her ne kadar kendi formülünün de etkisi olduğu kadar kimyasal havuzlarındaki kimyasalların etkisi de çoktur. Boya konusundaki bilinen yanlış ise tek kıstasın boya mikronu olduğunun bilinmesidir.

Depo rafı, kullanılan renklerin kodları aşağıdaki gibidir.

"Ral Renk Kataloğu"

ral renk katalogu

Yanlış projelendirme,

Depo raflarında malzeme kalitesi ve işçilik kadar diğer bir önemli nokta da iyi yapılan bir projedir. Bir projenin başarılı sayılabilmesi için, depo rafı tasarlanacak depoda her küçük ayrıntı önceden düşünülerek tasarlanmalı. Gözden kaçırılmış kapı, pencere, sprinkler, aydınlatma, rögar kapağı, yangın kutusu, şalter kutusu, rampa gibi detaylar proje sonunda başınıza büyük dertler açabilir. Bu sebeple projeye başlamadan önce mutlaka bu tür detaylar titizlikle incelenmeli. Pazarlık vb. gibi konular için harcanan zaman bu tür teknik konulara da harcanmalı. Çünkü günün sonunda bu konulardan birinde yapacağınız hata size daha büyük masraf olarak geri dönebilir.

Proje optimizasyonu,

depo rafiDepo raflarında, müşteri tarafından bazen talepler yanlış şekilde gelebilir. Bu gibi durumlarda konuya daha hakim olan raf imalatçısı mutlaka müşterisini uyarmalı ve doğrusunu önermelidir. 1000 kg palet yükü olan bir müşteri, güvenlik katsayısını da ekleyerek 1250 kg diyebiliyor, oysa ki raf imalatçısının da koyduğu bir güvenlik katsayısı mevcut. Bu durumda maliyetler gereksizce katlanmış oluyor. Kulaktan dolma bilgilerle bazı raf aksesuarları gerekli ya da gereksiz istenebiliyor. Unutmayın ki kullanılan her aksesuarın mutlaka bir amacı var.

Ayak korumalar,

Depo rafı ayak korumaÇok iyi bir projelendirmeyle birlikte, kalite düzeyi de yüksek bir depo rafı yaptırdığınızı düşünelim. Ancak bir de bu yatırımın ilk günkü gibi koruması var. Aksi halde forklift darbeleriyle kısa sürede taşıyıcı ayaklar ve traverslerde deformasyonlar oluşacaktır. Her ne kadar ilk yatırım maliyetlerinizi arttırsa da koruyucu ekipmanları yatırımınızın içine dahil etmenin avantajını ileriki süreçte fazlasıyla yaşayacaksınız.